dijous, 14 de gener del 2010

Un article sobre el nostre municipi molt interessant.

http://www.aabrera.com/html/public/portal?showContent=SECCIONS&content=18584


2 comentaris:

David ha dit...

Interessant ho és i de bon tros. Decebedor, també. No sé quina credibilitat científica podem donar-li a l'autor, però el que sí queda clar és que treu romanticisme al escàs llegat que ens queda.

D'una banda, descobrir que l'aparent puresa romànica de la nostra joia arquitectònica és producte de l’última restauració feta el 1959, sobre un peregrinatge de reformes, la penúltima vuitcentista, és com si li tragués distinció, com si aquests absis, planta de creu i la volta de canó fossin de cartró pedra, com si fossin falsos. Està clar que la base és la del segle XI-XII, això no ho treu ningú, però em queda la mateixa sensació que quan veig el Poble Espanyol de Montjuïc.

D’altra banda, l’origen del topònim desbarata el seu “glamour”. Sense menysprear l’important i transcendent llegat deixat per l’antic Al-Andalus, descobrir que l’origen és àrab, desmunta la falsa consciència d’una procedència molt anterior a la invasió musulmana i els paral•lelismes amb l’actual escut municipal.

Això és el que té ser un ignorant, una ineptitud de ben segur provocada per la manca de dedicació personal d’esbrinar la veritat i de conèixer allò propi, encara que segurament barrejada de la manca de deferència de l’escola local que durant tota la meva infantesa no ha parat en ensenyar-nos una cosa tan bàsica com és la història d’allò més proper, de la manca de pedagogia de les màximes autoritats municipals en matèria cultural, o del producte de la falses creences històriques basades en mites urbans, el cas és que m’ha provocat aquest analfabetisme d’allò nostre que m’avergonyeix.

Com diu la saviesa popular: cada dia s’aprèn alguna cosa nova.

Anònim ha dit...

Què fort¡ confesso la meva ignorància però, a veure si serà con això del "Camino de Santiago" que fa poc que passa per Abrera, i de pas, ens portarà alguna subvenció.

Per cert, què hi diuen els experts en història del nostre municipi?

Laura