diumenge, 3 de gener del 2010

Punt 1. El pressupost del 2010

Abans d’entrar en el tema li vam demanar una mica més de serietat en la informació que ens fa arribar.

Feia referència en la memòria d’alcaldia de la participació ciutadana que vol reflexar en la convocatòria de l’audiència publica del dia 27 de novembre, la Sra Alcaldessa sap que l’assistència a aquest acte va ser mínima, i ho va ser per manca de publicitat de l’acte. Per tant nosaltres considerem insuficient la participació oberta a la ciutadania per opinar d’un tema tan important com el pressupost municipal.

Dins l’expedient haurien d’estar inclosos dos punts molt importants la liquidació del 2008 ( que no hi era ) i l’estat d’execució del 2009 ( ingressos i despeses)

Aquest sí que hi era però no oferia dades reals. Segons els números que ens ha donat a juny del 2009 no havia ingressat res en concepte de taxes i impostos

Increïble¡¡ resulta que paguem l’ibi en 4 pagaments i un d’ells abans de juny, o l’impost sobre vehicles, que el pagament finalitza a l’abril i resulta que a data 30 juny no surten a la seva comptabilitat, la explicació que hem rebut és que es porten comptats de forma manual.

Bé que vol que li diguem, d’entrada els números ja no son fiables, per que manquen dades, i per un altre cantó esta el tema d’aquesta suposada manualitat en el recompte de dades, en ple segle XXI, una administració pública no hauria de funcionar d’aquesta forma. Siguem més seriosos, que estem parlant de diners públics en una època molt dura per moltes famílies.
També volem remarcar que no estem d’acord amb la forma de encarar el pressupost.
Es justifica la reducció d’algunes partides que per al nostre grup són bàsiques ( desprès veurem que altres no tan essencials no es redueixen o no tan com deurien), com deiem, es justifica aquesta reducció amb una davallada d’ingressos que no es produeix... mireu... millor entrem en matèria, tant per ingressos d’impostos com de taxes, es recaptarà més aquest any que l’anterior un 6% més exactament, com molt bé reflexa al capítol d’ingressos
¿ d’on ve doncs la reducció d’ingressos? Doncs de les transferències corrents ( allò que ingressem de les altres administracions ( per cert també governades pel PSC) i dels passius financers ( és a dir, de demanar menys crèdits)
De la segona part podríem estar d’acord....o no, tot depèn per que necessita els crèdits si per fer front a despeses corrents ( que no hi estaríem d’acord) o per fer mes inversions ( que aquí li donaríem suport)
Però de la primera part, les transferències que rebem d’altres institucions, que sembla que la política general d’altres administracions Diputació, Consell comarcal, Generalitat i estat ens perjudiquen directament

És cert que algunes en particular augmenten, però si suma el conjunt de diners que compta rebre, el resultat parla de 277 mil euros menys d’ingressos per aquest concepte i 50 milions són molts com per donar la visió tan optimista i a la que dedica una plana sencera d’argumentari, un altre cop ens agradaria veure una mica més de ajustament a la realitat en aquest tema.

També i com ja sembla un topic hem de dir que no podem comparar el pressupost del 2010 amb el pressupost del 2009, perquè el pressupost es allò que Alcaldia pensava gastar-se, que no el que finalment s’ha gastat.
Sra Alcaldessa, vostè sap quin es l’estat actual d’execució del pressupost, la situació real, però ni nosaltres ni el veïns ho sabem, només sabem que l’ha modificat 8 vegades (i encara no hem tancat l’any).

Que li vull dir amb això ? que el pressupost que ens presenta te molt poc a veure amb la realitat, per que es modifica i retoca quan i com vol, si vosté fes una politica realista, la seva base d’analisis no seria el pressupost de l’any anterior si no la situacio real.... per que?
Miri vosté compara el pressupost del 2009 de 13 milions 400mil euros amb el del 2010 de 12 milions 900mil ( per tant reduiria en 500 mil euros) però la realitat és una altra
La realitat es com vam veure en l’últim ple, fa un mes, es que el pressupost del 2009 amb les modificacions fetes ha passat de 13 milions 400 mil euros a 16 milions 700 mil.... els 3 milions d’increment que li deiem aleshores com pot parlar de reducció de despesa? ¿Vol dir que podem confiar en vostè per fer previsions fiables? ¿ vol dir que els ciutadans no li agrairien si parles amb números reals i no amb unes previsions que mai pot complir ?
El pressupost és un reflex, a un any vista, dels objectius municipals de l’equip de govern; aquests objectius haurien de quadrar amb les prioritats que va presentar al seu programa electoral, i si l’agafés veuria que va guanyar les eleccions amb un programa que no esta executant....des del grup de ciu no sabem si es que ho farà tot l’últim any de legislatura o si es que només va vendre fum als ciutadans d’abrera.
Ara passem al tema despeses, aquí té prevista una reducció que bàsicament afecta als capitols transferències corrents,( 41%) inversions ( 20%) i transferències de capital ( 65%)
Però el seu argument es centra en bens i serveis que te previst que baixi en 160 mil €, l’any passat també ho va preveure i en 8 modificacions ha pujat 300 mil euros ¿veu com no ens podem acabar de creure-la.?

Respecte les despeses de personal.
El tema de la educadora social i la treballadora social tenen tot el nostre suport, de fet ens generava dubtes una reducció que havíem vist en la tabla, però la considerem justificada amb les explicacions que ens ha donat.

Per altra banda, té vostè prevista una reducció en 3 mil euros de les hores extres de la policia local, cosa que ja ens agrada, però segueix destinant 24 mil euros a la partida, i aixo no ens agrada perquè aquest servei tindria que estar cobert amb la partida general no amb una d’hores extres. El que no entenem és per què no es planteja, d’una vegada, arreglar el tema. Vol dir que no tindrien per contractar una persona més, com a mínim? I el treball es podria repartir d’una forma més racional, i aquí ho podríem aplicar a tots aquells departaments, ja que la suma de la despesa en hores extres puja en total 67 mil euros. Sabem que sempre pot haver imprevistos, però voste també sap que algunes coses lògiques per manca de previsió s’acaben solucionant amb hores extres amb el cost que aixo suposa tan econòmic com organitzatiu.

Les despeses corrents vostè té previst, segons diu, reduir-les, segons el pressupost de l’any passat en 160 mil euros. És una bona iniciativa. El que al nostre grup ens agradaria és que expliqués als veïns que ens escoltant com ho farà quan aquest any que encara no ha acabat va haver de modificar aquestes partides en gairebé 300 mil €.

Ho tornare a explicar... en el pressuposts va dir que aquest any es gastaria 5 millions 600 mil euros en despeses corrents i ens va explicar com estalviaria en clips i grapes i paper i fotocopies per fer-ho, aixo és el que va dir i amb el que ara compara
Realment s’ha gastat 300 mil euros més del que pensava és a dir les grapes, clips,fotocopies i paper s’han disparat, però a voste se li oblida .... oblida aquest número i segueix parlant del que volia fer... per que?

La crisis actual oferia una bona oportunitat, per reflexionar sobre el poble que volem, per volcar esforços en promoció economica, en serveis socials i en el municipi en general, i voste segueix mirant com en els comptes de fades el que podria haver sigut, pero que la realitat li demostra que mai ha existit.
Li demanem serietat, li demanem que rectifiqui, que realment redueixi despeses innecessaries o no tan necessaries en aquest moment. Li demanem que sigui realista... aixi no anem enlloc

Durant tres anys l’hem sentit dir que la pujada del 28% de l’IBI era per garantir serveis, cosa que no sembla amb aquestes partides que l’acabem de dir. I més quan vostè mateixa preveu un increment de recaptació només en IBI de 300 mil € aquest any

I ara nosaltres hem vist coses que no ens agraden gens:
Per exemple, reduccions importants en la reparació, conservació i manteniment dels edificis, com el CAM, centres d’ensenyament, Mercat, centres sanitaris. I no ens digui que és perquè algunes reparacions que s’han fet aquest any i no s’han de tornar a fer perquè, malauradament tots els centres necessiten al llarg de l’any reparacions. I és més, si vostè fos previsora podria invertir en manteniment per no haver de fer reparacions, de vegades tan caòtiques com ha passat al Platón. I recordi que molts centres, com el CAM, ara mateix tenen reparacions que li son necessàries paralitzades per manca de diners.

Aquets és el seu pressupost, un pressupost que nosaltres no veiem gens clar, no el veiem fiable, i que a la vista del que fins ara en tota la legislatura ens ha demostrat haurem de veure acabat per saber que és el que acaba fent amb ell.