dimecres, 14 d’octubre del 2009

Punt 9. Moció sobre el finançament del GMEUA

Històricament, els municipis dels nostre país han estat mal finançats. Des de fa temps, estem afrontant les nostres obligacions i els nostres serveis amb un sistema de finançament insuficient, sense els recursos propis necessaris i amb massa dependència dels recursos de les administracions supralocals.

A més, tot i les reiterades denúncies, i fins i tot, el nou Estatut- els municipis seguim rebent noves competències i tasques sense el finançament necessari que cal per assumir-les.

A més, les mancances del sistema de finançament local encara s’estan agreujant més amb l’actual crisi econòmica, com a conseqüència la disminució dels ingressos municipals, i sobretot ,per l’increment de la demanda de serveis d’àmbit social i del mercat laboral, que estan augmentant la necessitat d’ajut als ciutadans per part de l’ajuntament sense que tinguem recursos per fer-hi front.

Per tot això podem dir que actualment, els ens locals són les administracions més febles del conjunt d’administracions, i alhora, les que presten més serveis a les persones per la seva proximitat i eficàcia.
I per acabar de rematar-ho fa uns dies, vam sentir dir a la nova ministra d’Economia que les autonomies haurien de tornar diners a l’Estat, o avui mateix que salta als diaris les declaracions de la reducció d’aportacions de l’estat als ajuntaments de cara a l’any vinent fet que debilita encara més la economia catalana i en conseqüència la de tots els municipis de Catalunya.


Es per això que si no millora el finançament dels Ajuntaments, no podrem seguir suportant l’esforç econòmic i social que representa destinar bona part del pressupost municipal a partides que no ens són pròpies

Els ciutadans volen respostes i si la situació segueix així, des de les administracions locals no les podrem donar.

És urgent i prioritari establir un nou model de finançament local, que permeti als ajuntaments seguir prestant els serveis a la ciutadania, i garantir la cohesió social en pobles i ciutats, i és per això que donarem suport a la moció presentada pel grup de EUA

Ens agradava més la primera versió de la moció... era més contundent i ferma, acceptem la suavització sol•licitada pel PSC abans del ple, per tal d’aprovar-la amb el màxim consens, però potser i aquí demanem que el PSC faci un esforç a partir d’ara.

Creiem que el PSC d’Abrera no hauria de tenir por o reticències a dir-li als seus companys de partit de l’Estat i de la Generalitat que ha arribat el moment de començar a dir prou.. que així no podem seguir, fins ara anar suaus no ha servit de gaire.