dimarts, 27 d’octubre del 2009

Dades econòmiques dolentes... molt dolentes

El dèficit de l'Estat es multiplica per cinc i s'acosta al 6% del PIB

El saldo negatiu es deu a la crisi econòmica i es preveu continuar en dèficit el 2009

EFE
MADRID
El dèficit de l'Estat fins al setembre ha pujat a 62.780 milions d'euros, el 5,96% del PIB, percentatge que suposa gairebé cinc vegades més que el registrat en el mateix període del 2008 (1,24%), segons les dades donades a conèixer avui pel secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña.

El saldo negatiu en termes de comptabilitat nacional s'ha produït perquè la crisi econòmica va fer que l'Estat gastés molt més que el que va ingressar. Les despeses fins al setembre van pujar a 135.130 milions d'euros i els ingressos van ser de 72.350 milions.

Cap a l'estabilitat el 2012

Ocaña ha insistit que el Govern manté la seva previsió de dèficit per a aquest any, que serà del 8,1% del PIB en el cas de l'Estat i del 9,5% per al conjunt de les Administracions Públiques.

Ocaña ha apuntat que aquestes xifres justifiquen la política que el Govern ha plasmat als Pressupostos de l'any que ve, perquè exigeixen un esforç per avançar en la consolidació fiscal i aconseguir complir el 2012 el Pacte d'Estabilitat europeu, que obliga a registrar un dèficit públic inferior al 3% del PIB.

Augment de la despesa pública

El secretari d'Estat ha justificat l'elevat dèficit registrat per dues raons: l'activitat econòmica feble i les mesures d'impuls aprovades pel Govern per fer front a la crisi.

Ocaña ha admès que l'elevat augment de la despesa pública es deriva de l'increment de les transferències corrents, que l'Estat ha hagut de fer al Servei Públic d'Ocupació per sufragar les prestacions per l'atur.

Fins al setembre han estat necessaris 13.508 milions d'euros addicionals per pagar les prestacions per atur. També han augmentat en 879 milions els recursos transferits per sufragar les despeses de dependència.

Alentiment en la caiguda del consum

La crisi econòmica segueix fent forat en la recaptació per IRPF i per l'Impost sobre Societats, i també cau el que s'obté per l'IVA, encara que en aquest cas s'alenteix el descens, cosa que pot denotar, segons Ocaña, que la caiguda del consum s'està alentint.

El secretari d'Estat ha recordat que sense les mesures d'impuls preses en la caiguda de la recaptació per IVA hauria estat menor. En el cas de la recaptació per l'IRPF, que va caure el 10,9%, Ocaña ha citat les mesures d'impuls -com la deducció de 400 euros i el ritme més alt de devolucions i ajornaments-, sense les quals els ingressos per aquest impost haurien baixat menys.