dijous, 11 de febrer del 2010

I de nou.... una altra polèmica del tripartit

El president del grup del PPC ofereix a Benach una llança idèntica a la que una tribu equatoriana va regalar a Carod

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=686246&idseccio_PK=1008&h=

11/2/2010 ENTREGA D’UNA ARMA INDÍGENA AL PARLAMENT  ( TONI SUST / BARCELONA )

El cap de la tribu shuar, Luis Kuash, ja pot dormir tranquil. Kuash ha aconseguit el seu objectiu: obsequiar el poble català amb una llança, que ell ha fet a mà, idèntica a la que el març de l’any passat va entregar, en mà, al vicepresident del Govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira. En realitat, aquella llança ja tenia com a destinataris els catalans en conjunt. Però la cosa es va torçar.

Carod va visitar l’Equador durant quatre dies i, entre altres iniciatives, va comprometre l’entrega per part de la Generalitat d’un milió d’euros en cinc anys per al suport de les llengües indígenes. I va tornar amb la llança. Mesos després, el juliol passat, el president del grup del PP català al Parlament, Daniel Sirera, va recórrer a un dels seus principals hàbits com a parlamentari: fer preguntes per escrit sobre temes que tenen el seu què. I va interrogar el Govern pel destí dels regals que rep, en general, i de la llança, en particular.

Va correspondre al conseller d’Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, replicar a l’avui exlíder del PPC. Saura el va informar l’octubre que els obsequis entregats a l’Executiu català es dipositen a les seus dels departaments. I no va oferir dades sobre la llança shuar. I l’assumpte, probablement, no hauria arribat enlloc si setmanes després Sirera no hagués aprofitat un migdia tediós per navegar per la xarxa.

Un vídeo, la prova

El diputat del PPC, assegut al davant del seu ordinador, va consultar la web del Parlament i va observar que Carod era el protagonista de l’habitual peça televisiva que el canal de la Cambra catalana dedica als parlamentaris per oferir detalls de la seva vida en to costumista. I li va picar la curiositat. Carod, davant de barques de pescadors; Carod, al Parlament; imatges d’un Carod jove parlant a la tribuna amb una barba molt més poblada. I, per fi, l’exlíder d’Esquerra al despatx de casa seva, mostrant la biblioteca. I, de sobte, la càmera va captar una llança recolzada a la paret. ¡La llança que el poble shuar va regalar al poble català!

El cas és que algú va decidir preguntar a Kuash pel destí de la seva obra. El diari El Mundo va enviar un reporter a la selva, i aquest periodista li va explicar al cap equatorià que Carod s’havia quedat la llança. El líder tribal es va entristir moltíssim, i va anunciar que faria una altra llança per als catalans. A mà, com la primera.

Benach esquiva la foto

La llança va arribar fa poc a la redacció d’El Mundo a Barcelona. I d’allà va anar a parar a les mans de Sirera. Ahir, després de la sessió de control, el diputat va demanar hora al president del Parlament, Ernest Benach, per entregar-li l’arma. Benach es va mostrar una mica esquiu. Sobretot, quan va observar un grup de fotògrafs esperant que la llança canviés de mà. Així que el president de la Cambra va indicar al diputat que entregués l’arma a un treballador de la casa. I Sirera es va passejar pel Parlament carregant l’arma, mentre subratllava que a qui no l’hi entregaria és a Carod: «Perquè no se la torni a quedar».

I així es va acabar el petit conflicte creat pel cap Carod, que en el seu dia va portar el cap shuar a queixar-se amargament: «Si em donen una cosa com a president de la Federació Shuar, no me la puc endur a casa o a la meva habitació».