dissabte, 20 de febrer del 2010

Auge emprenedor

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=688973&idseccio_PK=1009


320.000 francesos van constituir les seves pròpies empreses el 2009 animats pels incentius del Govern

El tràmit administratiu s’ha simplificat a un sol formulari

ELIANNE ROS



PARÍS

La crisi estimula l’esperit emprenedor. Sobretot si l’Administració aplana el camí simplificant la paperassa i els costos perquè els ciutadans es puguin convertir en els seus propis empresaris. A França, la combinació dels dos factors ha comportat un autèntic boom d’emprenedors, una de les claus que expliquen que la recessió s’hagi vist més esmorteïda a l’altra banda dels Pirineus.

L’any passat, els francesos van crear 575.000 empreses enfront de les 327.000 posades en marxa el 2008. Un rècord que s’explica per l’èxit aconseguit per l’estatut de l’autoemprenedor, implantat l’u de gener del 2009. Segons les dades del Govern, 320.000 persones van escollir aquesta fórmula, més senzilla i flexible, per completar els ingressos o crear el seu propi lloc de treball.

«Avui tothom té la possibilitat de convertir-se en un emprenedor gràcies a la reducció de les formalitats, ja sigui un aturat, un jubilat o un estudiant», assegura Hervé Novelli, secretari d’Estat del comerç i de les pimes. En un país on qualsevol gestió administrativa requereix uns tràmits complicats, poder constituir una empresa amb una sola declaració –el formulari es pot omplir per internet en tres minuts– i pagament simplificat de les cotitzacions socials i de l’IRPF és un avanç revolucionari.

El comerç i els serveis són els sectors que han aprofitat més el dispositiu, tot i que s’ha experimentat una important progressió en l’educació, l’art i els espectacles, els serveis d’atenció a la persona, la informació i la comunicació. L’Agència per a la Creació d’Empreses (APCE) ha detectat un creixement superior al 135% en aquestes àrees.

Tot i que forçats per les circumstàncies, ja que en molts casos l’alternativa era l’atur, els francesos han abraçat la iniciativa empresarial donant lloc a la creació de noves professions, com ara la de conseller per ajudar els particulars i les empreses a economitzar energia o la d’assistent per fer les compres, un servei apte tant per a persones grans o discapacitades com per a professionals amb l’agenda sobrecarregada.

Novelli creu que el 2009 el volum de negoci d’aquestes empreses s’acostarà als mil milions d’euros. L’Estat també hi surt guanyant. Tot i que són reduïdes, les càrregues fiscals reportaran a les arques públiques uns 200 milions d’euros. Per acabar d’animar els ciutadans, el Parlament acaba d’aprovar una llei per protegir els béns privats dels autònoms en cas que l’empresa faci fallida. La pèrdua del domicili, moltes vegades hipotecat per portar a terme una activitat determinada, constitueix una de les principals preocupacions dels emprenedors. La mesura beneficia 1,5 milions de persones a França.

Final d’una injustícia
«Amb aquest text, hem posat fi a una injustícia. Quan un artesà o un comerciant tenia dificultats econòmiques els seus béns personals podien ser embargats, cosa que posava en perill la seva pròpia família. Gràcies a la reforma tindran el mateix nivell de protecció que el gerent d’una societat», subratlla Novelli. El nou dispositiu, que a l’abril serà votat al Senat, entrarà en vigor el gener del 2011.

El pròxim pas consistirà a posar en marxa un servei d’assessorament, ja que la majoria d’aquests nous empresaris no tenen experiència a l’hora de gestionar una activitat econòmica. Dilluns, Novelli es reunirà amb representants dels emprenedors per treballar en la posada en marxa d’un pla d’acció específic que permeti donar continuïtat a l’allau d’iniciatives posades en marxa.

Segons els experts, el més difícil de tot no és crear l’empresa sinó superar els tres primers anys. Per encertar la tria del sector, la web del Ministeri de Comerç ha creat un joc en 3-D, a imatge de Second Life, anomenat La meva ciberautoempresa. Després de convertir-se en un empresari virtual, l’internauta ja estarà preparat per «evitar les trampes i poder triomfar» en la seva futura activitat.