dissabte, 6 de juny del 2009

El Periodico . cat / Dissabte 6 de juny del 2009

6/6/2009 IMPACTE DE LA CRISI A LES FINANCES PÚBLIQUES AUTONÒMIQUES

La Generalitat quadruplica el dèficit, fins als 4.852 milions

Els números vermells empitjoraran aquest any i el que ve, segons estima el Govern

El desequilibri equival al 2,38% del PIB català i el deute ja suposa el 8,85%


AGUSTÍ SALA BARCELONA

Panorama fosc per a les finances de la Generalitat. L'Administració autonòmica catalana va tancar l'any passat amb un dèficit de 4.862 milions d'euros, el quàdruple que l'exercici anterior, segons la liquidació pressupostària presentada ahir pel conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells.
A més, els números vermells seran d'igual proporció aquest any --perquè es manté la tendència a la baixa en els ingressos i l'alça de les despeses--, i l'exercici que ve fins i tot seran més elevats, va advertir.
I això serà pel desfasament de dos anys que es produeix en la liquidació dels impostos estatals en què participa la Generalitat (IRPF, IVA), que el 2008 ja es van veure afectats per la crisi. Això impactarà directament en els comptes del Govern de la Generalitat del 2010, ja afectats des de l'any passat per la caiguda en els tributs cedits vinculats a la construcció.

CONTENCIÓ I
aquí no s'acaben els problemes: l'Executiu està considerant "molt seriosament" introduir mecanismes de contenció pressupostària, així com "retallades de la despesa" aquest mateix any. El conseller ho va considerar lògic atès el context econòmic de recessió. Els ajustos, que no va voler avançar, aniran molt més enllà dels petits estalvis de 108 milions que es van practicar l'any passat en matèria de protocol, publicitat i publicacions.I ¿per què es va produir el cataclisme en els comptes del 2008? Essencialment per la caiguda de 3.403 milions d'euros en els ingressos previstos, una xifra equivalent a més d'un terç de tot el pressupost de la Conselleria de Salut per a aquest exercici.

MENYS INGRESSOS I MÉS DESPESES
Com a resultat de la caiguda, atribuïble en bona part a la baixada del 54,5% en els tributs de transmissions patrimonials i actes jurídics, els ingressos no financers de la Generalitat van registrar un descens del 0,1% --va ser la primera vegada que es van liquidar menys ingressos que l'exercici precedent--. En canvi, les despeses no financeres van créixer el 10%, impulsades per les de caràcter social i les inversions.
El dèficit amb què es va tancar el 2008 equival al 2,38% del producte interior brut (PIB) català. En els anys anteriors no arribava ni a l'1%. Castells ho va atribuir al "context econòmic excepcional" que fa que "no hi hagi cap Administració que no tingui dèficit". I va destacar que la situació seguirà aquest any i el que ve. Els números vermells reals deixen en paper mullat els 469 milions pressupostats inicialment i també els 2.041 milions acordats a l'octubre pel Consell de Política Fiscal i Financera.
Al seu torn, el dèficit va produir un increment de l'endeutament que es computa per part del Banc d'Espanya fins als 18.070 milions d'eu- ros, el 22% més que el 2007. Aquest nivell, que suposa el 8,85% del PIB català, 1,31 punts més que l'any anterior, "no és alarmant ni posa en risc la viabilitat financera de la Generalitat", va assegurar el conseller Castells.