dissabte, 18 d’octubre del 2008

CiU presenta una esmena a la totalitat

En 1 minut:

Per què CiU presenta una esmena a la totalitat als Pressupostos de l’Estat?
-Perquè no es compleix amb l’Estatut i no incorpora el nou sistema de finançament per a Catalunya.

-Perquè no es compleix amb les inversions que l’Estat ha de fer a Catalunya, segons la DA3a de l’Estatut.

-Perquè no fan front a la crisi econòmica: no s’ajusten a la situació econòmica real, hi ha una continuïtat de despesa, l’estructura del Govern espanyol i de l’administració no s’ajusta a la crisi, i no incorpora el paquet de mesures aprovat pel Congrés a proposta de CiU.

La dada

L’Estat hauria d’aportar 3.004 M€ de més d’inversió a Catalunya per a l’any 2009 si vol complir amb l’Estatut i compensar els incompliments del 2007 i del 2008.

􀀵 CiU ha presentat una esmena a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2009 perquè el Govern espanyol no ha complert cap de les condicions que va fixar la Federació per donar-hi suport:

1. No incorpora el nou sistema de finançament per a Catalunya. El 9 d’agost era la data que fixava l’Estatut perquè es definís el nou sistema de finançament. Després de tres mesos, el Govern espanyol segueix incomplint de manera flagrant una llei orgànica –l’Estatut- i el model continua pendent de definir. Mentre l’executiu de Zapatero no concreti amb Catalunya el nou sistema –que s’ha de basar en l’acord al qual van arribar els partits catalans al Parlament el dia 2d’octubre- i s’incorpori als Pressupostos perquè es pugui començar a aplicar el 2009, CiU no pot donar suport als comptes de l’Estat.


2. No es compleix amb la disposició addicional tercera de l’Estatut referent a les inversions de l’Estat a Catalunya.
Podeu tornar a llegir l’últim post on ho explicavem

3. No són els pressupostos adequats per fer front a la crisi econòmica.



􀂃 El projecte de Pressupostos no s’ajusta a la situació econòmica real de crisi i presenta una perspectives irreals. El Govern espanyol va elaborar els pressupostos quan encara tenia la sensació que la crisi no existia, malgrat que la realitat demostrava tot el contrari. Zapatero ha hagut d’anar actuant desbordat per la realitat. Aquesta manca de perspectiva i d’anticipació queda reflectida en els pressupostos, que no tenen en compte que la prioritat és fer front a la crisi, que no permeten, en definitiva, lluitar-hi.

􀂃 No incorpora el paquet de mesures econòmiques aprovades en el Congrés dels Diputats el 17 de setembre de 2008 a través d’una moció de CiU. La iniciativa emplaçava el Govern espanyol a presentar juntament amb els Pressupostos del 2009:
- Una anàlisi actualitzada de la situació que atravessa l’economia espanyola i de les
previsions del Govern espanyol per al futur immediat.
- Les propostes destinades a afrontar al llarg de la legislatura el nou cicle econòmic
caracteritzat per la caiguda de l’activitat i destrucció de l’ocupació, entre les quals s’havia d’incorporar el paquet de 20 mesures econòmiques presentades per Convergència i Unió.
Els Pressupostos per al 2009 haurien de ser la concreció comptable del primer any del pla d’acció i rellançament de l’economia, tot incorporant les mesures aprovades pel Congrés a proposta de CiU.

􀂃 El pressupost representa una simple continuïtat en la política de despesa, amb l’única excepció de l’augment del pressupost destinat prestacions per desocupació (que demostra més interès per pagar que per fixar les bases perquè hi hagi més ocupats), cosa que indica que la màquina burocràtica de l’Estat sembla aliena al que està passant.

􀂃 L’estructura del Govern espanyol i de l’administració no s’ajusta a la crisi. Caldria una administració més àgil i eficaç, amb una estructura més simplificada i amb unes prioritats clares.
L’executiu sorgit de les eleccions del març i l’estructura administrativa que en penja no
contribueix a millorar l’eficiència. Han augmentat les duplicitats operatives amb les
comunitats autònomes, ha augmentat la confusió entre les funcions i competències de diferents ministeris, s’han creat ministeris façana, etc.