dilluns, 13 de juliol del 2009

El TSJC dóna la raó a CiU i declara il·lícita la campanya de publicitat institucional “1.000 dies de Govern” del Tripartit



Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat il·lícita i no ajustada a dret la campanya de publicitat institucional “1.000 dies de Govern” que el Tripartit va posar en marxa el juliol de 2006 per fer balanç de la seva tasca de govern pocs mesos abans de les eleccions autonòmiques i que va tenir un cost de gairebé 152.000 euros. Això ho estableix una sentència del contenciós administratiu del TSJC estimant el recurs que va interposar CiU contra aquesta campanya per considerar que vulnerava la legislació vigent que prohibeix fer campanyes per destacar la gestió de governs i institucions públiques.

En concret la sentència falla que: “Estimar el present recurs i, en conseqüència, declarar no ajusta a dret i anular l’actuació realitzada per l’Administració de la Generalitat de Catalunya en el tercer trimestre de l’any 2006, consistent en la realització d’una campanya institucional de publicitat sobre els denominats “1.000 dies de Govern”. De fet, en els fonaments de dret, la sentència conclou que la campanya institucional va incomplir la prohibició establerta per la Llei 29/2005 de 29 de desembre que prohibeix taxativament la promoció o contractació de campanyes institucionals de publicitat i comunicació que tinguin com a finalitat destacar els èxits o els objectius aconseguits per qualsevol de les Administracions Públiques.

CiU ja va advertir el juliol del 2006, just quan el Tripartit va llançar la campanya, que podria cometre malversació de fins promovent aquesta campanya.

El diputat al Parlament, Jordi Turull, ha afirmat que amb aquesta sentència, tot i que no amb la celeritat que seria desitjable, “s’ha posat en evidència que no només l’opuscle que es va encartar en la premsa era il·lícit, sinó que era il·lícita la totalitat de la campanya de publicitat institucional engegada per l’Administració de la Generalitat”.


“El malbaratament del Tripartit i la falta de mesures d’austeritat”

Turull ha recordat que “les campanyes han d’anunciar serveis públics” i ha advertit que “la desesperació del Tripartit els pot portar a què en aquest darrer any de legislatura pugui abusar d’aquesta pràctica per continuar venent fum”.

Per a Turull “és una mostra més de com el Tripartit posa els diners públics al servei del seu partidisme amb exercicis d’autobombo”. El diputat de CiU demana al Tripartit que “rectifiqui i deixi de fer servir els diners dels ciutadans en el seu propi benefici i s’apliqui d’una vegada mesures reals d’austeritat”. El diputat de CiU reclama també al Govern que “deixi de llençar els diners i malgastar-los amb publicitat partidista, que sigui auster i dediqui aquests diners a fer front a la crisi i a superar les conseqüències socials”.