dijous, 24 de març del 2011

El Govern de Catalunya no pagarà les despeses derivades de les mesures d’estalvi energètic decretades pel Govern espanyol


En 1 minut:
El Govern espanyol ha pres les mesures d’estalvi energètic sense consultar la Generalitat i, per això, el Govern català no pagarà el cost derivat d’aquestes mesures. 
Les decisions en aquesta matèria s’han adoptat sense seguir cap pla d’estalvi energètic i sense informar ni al Govern de Catalunya ni als Ajuntaments que són els que suposadament hauran de carregar amb el cost d’aquestes mesures. 
Si l’Estat vol prendre mesures d’estalvi energètic a Catalunya, primer haurà de consultar amb la Generalitat i amb els Ajuntaments i tots plegats decidir quin és l’import i qui paga el cost de les mesures. 

No té cap sentit que el Govern espanyol obligui, per una banda, a la Generalitat a reduir la despesa i, per l’altra, li faci pagar per unes decisions sobre l’estalvi energètic preses unilateralment des de Madrid i que són de dubtosa eficàcia. 
És molt qüestionable que la reducció d’un 5% del preu únicament en els títols de transport de Rodalies i Regionals de Renfe (que suposen un volum molt petit del total de viatges de l’àrea metropolitana) tingui efectes reals en l’estalvi energètic. 
És inacceptable que en el moment en què els Ajuntaments estan travessant majors dificultats econòmiques, l’Estat els faci pagar de forma sobtada i improvisada el cost de canviar tot l’enllumenat públic per posar bombetes de baix consum. 

La dada
El cost per a la Generalitat de rebaixar un 5% el preu de tots els títols de transport de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) és de 26,5 milions d’euros