dilluns, 24 de novembre del 2008

CiU, ERC i ICV denuncien l’engany del PSC i l’incompliment del pacte per a la millora del finançament local

Els alcaldes Lluís Recoder (CiU), Pere Prat (ERC) i Lluís Tejedor (ICV) retreuen al PSC haver trencat la unitat assolida el passat 10 de setembre i emplacen els socialistes a rectificar i votar a favor de les esmenes al Congrés dels Diputats



L’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, l’alcalde de Manlleu i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Pere Prat, i l’alcalde de El Prat de Llobregat i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, Lluís Tejedor, han denunciat avui l’incompliment per part del PSC del pacte assolit el passat 10 de setembre per a la millora del finançament local. En aquest acte, celebrat al Palau de la Generalitat i amb la presència del President de la Generalitat, José Montilla, es va aprovar un document amb una sèrie de mesures per a la millora del finançament dels ajuntaments catalans. Els signants del pacte es comprometien a defensar al Congrés dels Diputats la inclusió als Pressupostos Generals de l’Estat d’un seguit d’esmenes que contenien aquestes propostes. A l’hora de la veritat, CiU, ERC i ICV van recolzar les esmenes però el PSC va votar-hi en contra, trencant la unitat assolida a Catalunya i impedint la seva aprovació.



És en aquest sentit que els representants de CiU, ERC i ICV que van signar l’acord per al finançament local el passat 10 de setembre, han ofert avui una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. En ella, Lluís Recoder, alcalde de Sant Cugat, ha mostrat la seva “decepció” pel fet que “aquella unanimitat del dia 10 hagi durat només un mes i mig”. “Estàvem esperançats i la decepció és més gran encara perquè les esmenes a Madrid han estat rebutjades per un partit que va ser present en l’acte del dia 10”. És per això que l’alcalde de CiU ha fet una crida a rectificar als alcaldes del PSC: “demanem als què han marxat de l’acord unitari que tornin i votin les esmenes”. “Necessitem que els alcaldes del PSC facin pressió, que actuïn com un lobby municipalista dins del seu partit i facin servir la seva força dins del PSOE, perquè encara hi ha temps per a rectificar” ha afegit Recoder.



Per la seva part, Pere Prat, alcalde de Manlleu i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, ha denunciat la situació crítica en la que es troben els municipis catalans per fer front a la crisi i a les noves necessitats socials i en aquest sentit ha assegurat que “estem en pitjor situació que l’any 2001. Hem perdut uns anys de bonança extraordinaris i ara arribem a una situació crítica’. Per aquest motiu, l’alcalde de Manlleu ha afirmat que ‘el municipalisme ha de dir prou!’ i ha reclamat ‘menys compromisos que no es compleixen i més fets concrets’. Prat també a reclamat per als ajuntaments catalans “més flexibilitat per a respondre a les necessitats dels ciutadans” i ha recordat que ‘els ajuntaments són la primera adminsitració amb la qual es troben els ciutadans i no els podem donar resposta’. Finalment, l’alcalde independentista ha fet una crida a la unitat dels partits polítics, ‘hauríem de tenir una sola veu’, ha dit, ‘tot i que hi ha algunes forces que diuen una cosa, però a l’hora de la veritat és desmarquen i en fan una altra cosa’.



Finalment, Lluís Tejedor, alcalde de El Prat de Llobregat, s’ha preguntat “Què pretenia el PSC amb la comèdia que van fer a Catalunya si no estava disposat a defensar les esmenes a Madrid? A qui volen enganyar?”. Per Tejedor, “no calen fotos unitàries si no hi ha actuació a Madrid”. L’alcalde d’ICV considera que el PSC ha actuat amb “incoherència” i “subordinat a una consigna de partit”: “Els alcaldes del PSC han actuat com una corretja de transmissió del Govern de Zapatero oblidant la seva responsabilitat municipal”. Per això, Lluís Tejedor ha emplaçat al PSC a actuar amb coherència i votar a favor de les esmenes, que encara poden aprovar-se.



El document aprovat el passat 10 de setembre i que posteriorment va ser traduït en esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat, demanava:



· Un increment de l’aportació als ens locals en els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2009.

· Flexibilitat en l’aplicació de la normativa d’Estabilitat Pressupostària, que permeti un major nivell d’endeutament als ajuntaments per tal d’abordar les inversions previstes.

· Avançar als municipis, com a lliurament a compta de la liquidació definitiva, el 98% de les quantitats que es corresponguin a cadascun d’ells en concepte de participació en els tributs de l’Estat per a l’exercici 2009.

· Creació d’un fons destinat a les inversions locals integrat per les quantitats abonades per l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), com a conseqüència de l’obra pública municipal durant l’exercici 2009.







Parlament, 20 de novembre de 2008