dimecres, 3 de setembre del 2008

Finançament

CiU reclama que es concreti amb urgència la proposta catalana sobre finançament i que el PSC-PSOE digui si votarà en contra dels pressupostos si no hi ha acord


La dada

Sense els 25 diputats socialistes catalans, el PSOE no podrà tirar endavant els pressupostos, si no és amb els vots del PP.

CiU considera urgent que els partits catalans concretin una proposta pròpia sobre el nou model finançament, més enllà de l’oposició ja declarada a la proposta que va fer el mes de juliol el govern espanyol. És a dir, la part catalana ha d’explicitar a què direm que sí i a què direm que no, i això s’ha de fer quan abans millor, i en qualsevol cas abans d’acabar el mes de setembre.

CiU també reclama als socialistes catalans que diguin clarament si votaran en contra dels pressupostos generals de l’Estat si no hi ha acord abans sobre finançament. Si el Govern espanyol no compta amb els 25 diputats del PSC-PSOE no podrà aprovar els comptes si no és amb el suport del PP, i ja no caldrà fer travesses sobre què votarà el PNB o el BNG.

CiU convida el PSC-PSOE a abandonar l’ambigüitat en què s’ha instal•lat durant tot l’estiu, a passar de les paraules als fets, i en definitiva a avançar que no donarà suport als pressupostos si no es compleix l’Estatut. El que no pot ser és que els interessos de partit passin per davant
dels interessos de país, una realitat difícil de complir per part del PSC-PSOE tenint en compte la presència de socialistes catalans al Govern espanyol i el sentiment de pertinença al PSOE de la majoria del partit.

Per molt que el Govern espanyol i PSOE vulguin desvincular finançament i pressupostos tot afirmant que són dues coses diferents, cal destacar que és precisament tot el contrari. El nou model finançament s’ha de veure reflectit en els pressupostos per tal que pugui entrar en vigor el 2009, però a més a més, els pressupostos són la gran palanca que té Catalunya.

CiU vol fer avinent que ha estat un dels principals garants de la unitat de les forces politiquees catalanes en el tema del finançament, malgrat l’actitud d’alguns dels partits del Govern d’anar a la seva, com és el cas d’ICV. Una unitat d’acció que cal mantenir.

Des de Convergència també volem ser els garants del compliment íntegre de l’Estatut. És a dir, el nou model de finançament ha de recollir el 100% del que fixa el text estatutari. Així doncs, la unitat dels partits catalans ha de ser sobre continguts i no estètica. I si no es compleix una llei del propi Estat, els partits catalans han de votar en contra dels pressupostos.