dilluns, 23 de juny del 2008

El dèficit de la Generalitat durant el 2007

CiU ha denunciat al Parlament la creixent opacitat del departament d’Economia. Cada cop hi ha majors dificultats per tenir accés a les dades i als seus expedients oficials, i això succeeix precisament en un govern que no s’ha cansat de dir que una de les seves premisses bàsiques era la transparència.

Així per exemple, CiU ha reclamat en els darrers temps que el conseller Castells presentés d’una vegada la liquidació pressupostària de l’any 2007, que informés sobre l’endeutament –i no calgués obtenir la informació a través dels informes del Banc d’Espanya-, i que concretés l’evolució de la licitació oficial de la Generalitat i l’execució pressupostària de l’any passat.

En aquest sentit, finalment, el Govern va presentar divendres passat la liquidació del Pressupost del 2007 i s’han confirmat les sospites de CiU sobre la mala gestió del tripartit.

Així, el dèficit no financer de la Generalitat durant l’any 2007 va ser un 240% superior al previst.
Mentre que en els pressupostos hi figurava un dèficit de 254,5 milions d’euros, finalment, aquest s’ha elevat fins als 862 milions d’euros.

El Govern ho justifica per l’evolució negativa dels ingressos i més concretament de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. Certament, els ingressos corrents de la Generalitat s’han reduït lleugerament respecte els previstos inicialment. De 24.979,3 milions d’euros a 24.273 milions reals, el que suposa una caiguda del 2,8%. Ara bé, el que no diu és que els ingressos consolidats respecte l’any 2006, no es redueixen, sinó que creixen un 5,1%.

El tripartit addueix, a més a més, que ha evitat un creixement encara major del dèficit per la via de la contenció de la despesa, una afirmació que les pròpies dades contradiuen:

1. La despesa en personal va augmentar un 15,3% entre l’any 2006 i el 2007.

2. La despesa en béns corrents i serveis va augmentar un 7,8% entre l’any 2006 i el 2007.

3. Per contra, les partides més afectades per la contenció són les relacionades amb les inversions (directa i a través de transferències) que creixen només un 0,6%. I en concret, la inversió directa de la Generalitat cau un 4,3%.

4. Les despeses de funcionament, personal i béns i serveis han crescut un 11,6%, molt per sobre del que ho ha fet el conjunt de la despesa (7,5%).

5. L’any 2007, ha estat la primera vegada des del 2004 que el creixement de la despesa ha estat superior al dels ingressos (7,5% i 5,8% respectivament).

Aquesta priorització de les despeses de funcionament, personal i béns i serveis per davant de la inversió és una mostra clara de la manera de fer del tripartit. S’anteposa l’engreixament innecessari de la maquinària de la Generalitat (més alts càrrecs, personal eventual, 5.000 nous funcionaris al marge de metges, docents, policies), l’encàrrec de centenars d’informes externs amb utilitat dubtosa, les despeses en cotxes oficials (4,4 milions a l’any més 1,15 milions en dos anys en taxis de luxe) etc. amb clars objectius partidistes, abans que l’impuls de la inversió, que pot ajudar al creixement de l’economia.

Una de les denúncies que ve efectuant CiU és l’augment d’alts càrrecs i del personal eventual de confiança i d’assessorament. Així, mentre que l’any 2003 hi havia 149 alts càrrecs, l’any 2008 n’hi ha pressupostats 236. Pel que fa a personal eventual, de les 227 persones contractades el darrer any del govern de CiU, s’ha passat a 323 pressupostades per enguany.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Les diferències entre els dirigents de CiU a Madrid sobre què ha de fer la federació nacionalista respecte als prò- xims pressupostos de l'Estat, els del 2009, comencen a ser importants. Els pressupostos del 2009 va tirar endavant al Congrés només amb els vots del Grup Socialista i gràcies a l'abstenció de CiU. Però al si de Convergència les coses no es veuen igual que al si d'Unió.
Els convergents es resisteixen a aprovar els comptes de l'Estat i ho fien tot al que passarà amb el nou model de finançament autonòmic. Els diputats d'Unió, en canvi, consideren que els empresaris, el seu electorat i la societat catalana en general "no entendrien que es deixés a la cuneta el Govern central" en una situació com l'actual. El cap de files de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, segueix amb tranquil.litat l'evolució del Govern de Madrid. Considera que ha de ser l'Executiu socialista el que es mogui, però també es mostra disposat a col.laborar "tant com calgui".

Pujolvergent