Viure plenament en català no ha de ser incompatible amb assumir el castellà ni amb reconèixer les altres llengües presents a Catalunya. El multilingüisme no és un conflicte, és la solució.
El 13 de març és el final d'una etapa i el començament d'una altra. És el final de l’etapa que vam començar el 20 de novembre del 2007, quan Artur Mas, secretari general d’un partit polític nacionalista, Convergència Democràtica de Catalunya, va proposar posar en marxa un procés obert i integrador per repensar el catalanisme del segle XXI: La Casa Gran del Catalanisme. Dit en unes altres paraules, replantejar les bases d'un ideari que ha estat el vertebrador de l'evolució política, econòmica, social i cultural de Catalunya des de finals del segle XIX en endavant. En fi, un ideari que ha estat, al costat de les lluites socials i el creixement econòmic, el més gran factor de modernització.
El replantejament d’un ideari nacional no és una tasca que correspongui fer-lo tan sols a un partit polític. És una feina que correspon a tota una societat, independentment de l’adscripció ideològica de cadascú. Per això aquesta tasca havia de plantejar-se com un esforç conjunt, obert, sincer i real. Des de la democràcia. Aquesta va ser l'aposta, no gens habitual, per altra banda, del partit nacionalista majoritari a Catalunya des de fa tres dècades.
El tacticisme impedeix l'evolució profunda de les idees. La Casa Gran del Catalanisme és, per tant, una visió estratègica del país i de les seves necessitats. És un procés de debat que necessita una base de discussió, unes idees, sobre les quals opinar i debatre lliurament i des de la imaginació i el pluralisme. La Fundació CatDem ho ha fet així i ha encarregat a diversos intel·lectuals i professionals l’elaboració dels textos a partir dels quals discutir. Durant dos anys, del 2008 al 2010, una sèries de comissions de treball han reflexionat al voltant de temes com ara la cultura i la identitat catalanes, la presència de la dona l’espai public, la projecció internacional de Catalunya, les polítiques de memòria històrica, la immigració, etcètera. A la vegada es van constituir tres Àmbits de Pensament, cadascun dels quals s’ha centrat a debatre sobre el posicionament de Catalunya en un món globalitzat (La Catalunya Global), les infraestructures, els models productius i mediambientals que es necessiten (La Catalunya en Xarxa) i els aspectes socials i els valors compartits que cal garantir a la ciutadania del nostre país (La Catalunya Plural). I tot això s’ha fet sense demanar pertinències polítiques i sense posar condicions prèvies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada